Τα έθιμα [λόγ. < αρχ. ἔθιμον `χρήση΄, πληθ. ἔθιμα `συνήθειες΄] είναι κάθε εκδήλωση της κοινωνικής ζωής που διατηρείται και επιβάλλεται από τη συνήθεια και την παράδοση. Στην Ελλάδα μετριούνται σε εκατοντάδες εκατοντάδων. Άλλα έχουν ρίζες από παγανιστικές και Διονυσιακές τελετές και άλλα γεννήθηκαν από την Χριστιανική λατρεία. Το ταξίδι τους συνεχίστηκε και παντρεύτηκαν με θρύλους και δοξασίες άλλων λαών που έζησαν στον ελλαδικό χώρο.

Τα ήθη και έθιμα σχετίζονται με την καθημερινή ζωή του ανθρώπου και τη φύση. Συγκεκριμένα διακρίνονται δύο κατηγορίες. Την πρώτη αποτελούν εκείνα που μιλούν για τον κύκλο της ζωής του ανθρώπου: τη γέννηση, το γάμο και το θάνατο. Τη δεύτερη κατηγορία αποτελούν τα ήθη και τα έθιμα που συνδέονται με τις ασχολίες των ανθρώπων, τις θρησκευτικές γιορτές και την σχέση του με τη φύση στις τέσσερις εποχές του χρόνου (Άνοιξη και άνθισμα λουλουδιών, Καλοκαίρι συγκομιδή, Φθινόπωρο).

Από τα πιο γνωστά έθιμα είναι αυτά  των Χριστουγέννων, του Πάσχα, τις Απόκριες και τον 15Αύγουστο. Ποιος όμως δεν γνωρίζει  τη γιορτή κάστανου στο Πήλιο, το φεστιβάλ μανιταριού στα Γρεβενά, τη γιορτή σαρδέλας στα νησιά, τη γιορτή τσίπουρου σε ολόκληρη την Ελλάδα ?

Αυτές τις μέρες αναβιώνουν τα Χριστουγεννιάτικα έθιμα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Φωτιές για να ζεσταθεί το Θείο Βρέφος και να ξορκιστούν οι ενοχλητικοί καλικάντζαροι. Χοροί με μασκαράδες όπου εμφανίζονται τα Στοιχειά, οι πεθαμένες ψυχές και γλεντούν. Έθιμα για καλή τύχη όλο το χρόνο. Το σπάσιμο του ροδιού, «το ποδαρικό», το κρέμασμα της κρεμμύδας στην πόρτα

Η πολιτιστική ιστορία είναι ζωντανή όπως και των ανθρώπων. Ας την αναζητήσουμε, να μάθουμε να την εκτιμoύμε και να την εμπλουτίσουμε. Μα κυρίως ας την τραγουδήσουμε και να την χορέψουμε !

 

Η φωτογραφία από το traveltripolis.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This